colier-portelan-ileana-danci-horoba-03

MUST HAVE: Coliere din portelan trecute prin proba focului pentru femeile indraznete

Iata cateva piese pe care fashionistele sigur ar vrea le aiba in cutia cu bijuterii, in aceasta toamna.

colier-portelan-ileana-danci-horoba-01

Inspirate din natura, colierele create de artistul plastic Ileana Horoba-Danci sunt inedite si ne duc cu gandul la ciorchinii de struguri. In primul rand atrage insa atentia materialul din care sunt confectionate, portelanul din bijuterii atragand privirea mai ceva ca un magnet.

„Am fost mereu fascinata de felul extraordinar in care sunt asezate semintele in fruct de exemplu. Imi place disciplina si perfectiunea naturii motiv pentru care mai tot timpul ma asez la masa mea de lucru si studiez acest miraculos fenomen”, a spus Ileana Horoba-Danci.

Bijuteriile pot transforma in mod spectaculos pana si o tinuta banala. Cat despre rezistenta lor, creatoarea marturiseste ca nu avem de ce sa ne facem probleme.

„Intotdeauna mi-am dorit ca bijuteriile create de mine sa fie purtate de catre femei cu personalitate puternica. Femei care sa stie foarte clar motivul pentru care cumpara si poarta acea bijuterie. Intrucat in general imaginile de promovare nu sunt realizate pe manechin ele par grele. In esenta, nu sunt deloc asa. Au o greutate care le da stabilitate si le face sa se aseze perfect”, a explicat Ileana.

Fascinant este de asemenea si procesul de realizare a delicatelor accesorii. Creativitate si rabdare sunt cuvintele cheie.

„Ca orice poveste frumoasa totul incepe pe hartie. Studiile dupa natura, cautarile si framantarile devin mai intai desene care la randul lor raman repere de baza pe tot parcursul transpunerii tehnice. Si totusi nu de putine ori pornesc de la un desen iar pe parcurs lucrurile se schimba. Dupa faza desenului incepe modelajul direct in pasta de portelan. Apoi cateva zile se tin piesele la uscat, apoi se slefuiesc apoi se pun la o prima ardere care merge pana la 900 de grade. Ulterior se pune culoarea care poate fi sub forma de glazuri, angobe sau pigmenti dupa care intra la arderea finala de 1200 de grade. Odata proba focului trecuta vine partea de asamblare iar finalul e cel care se poate vedea in imagini”, spune artista.

Cele care deja au fost cucerite de piesele prezentate trebuie sa stea cu ochii pe Ileana pentru ca maramureseanca pregateste in curand o colectie exclusiv dedicata zonei din care provine. O mica parte din proiectul „Toamna in Maramures” a fost dezvaluit in premiera pentru Farafarduri. ro.

„Desi ca si contur general ea urmareste tot liniile cu care publicul meu este deja obisnuit, noutatea acestei colectii consta in materialul din care sunt realizate piesele. Este prima data dupa sase ani de cand fac bijuterie de autor cand renunt intr-o colectie la portelan. Lemnul este vedeta de aceasta data. Astfel, fiecare colier este format din mai multe elemente din lemn pictate manual cu motive inspirate din arta traditionala maramureseana”, a conchis creatoarea de bijuterii.